piątek

IWNIRZ


W ramach współpracy z IWNIRZ otrzymałam do testów



O Firmie
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich jest interdyscyplinarną jednostką badawczą o znaczeniu międzynarodowym, zajmującą się kompleksowymi badaniami nad pozyskiwaniem i przerobem naturalnych surowców włóknistych oraz zielarskich.
Instytut realizuje szereg krajowych i międzynarodowych projektów badawczych; prowadzi wielokierunkową współpracę z licznymi jednostkami naukowymi na świecie; działa na potrzeby rolnictwa, ochrony środowiska, budownictwa, transportu, przemysłu spożywczego, farmacji oraz medycyny.
Przy IWNiRZ działają Centra Doskonałości CELLUBAST oraz Medicinal Plants in Nutrition and Medicine, Akredytowane Laboratorium Palności i Laboratorium Włókiennicze (Polskie Centrum Akredytacje Nr AB 225), wyposażone w aparaturę i sprzęt o wysokich parametrach technicznych pozwalające na wykonanie badań palności różnych materiałów, w tym wyrobów włókienniczych, w zależności od obszarów ich zastosowania a także badań właściwości fizyko-mechanicznych tych wyrobów.
Główne kierunki działania:
  • Biotechnologia,
  • Hodowla nowych odmian roślin włóknistych i zielarskich, ich agrotechnika oraz wstępny przerób,
  • Technologie pozyskiwania i przetwarzania włókien naturalnych oraz ich modyfikacje dla zastosowań włókienniczych i poza włókienniczych,
  • Agrofine-chemicals z surowców roślinnych, odżywki i dietetyczne środki spożywcze,
  • Nowe zastosowania dla oleistych odmian roślin włóknistych (produkty dietetyczno-lecznicze),
  • Biopaliwa z roślin włóknistych,
  • Rozwój odtwarzalnych, biodegradowalnych surowców dla przemysłu,
  • Technologie wytwarzania środków ognio- i biochronnych,
  • Ochrona środowiska w przetwórstwie włókien naturalnych,
  • Receptury i technologie polskich ziołowych produktów leczniczych,
  • Kompleksowe badania substancji biologiczne czynnych w zakresie oceny jakości, opracowywania metod analitycznych i ich walidacji oraz badań stabilności,
  • Badania farmakologiczne i mikrobiologiczne surowców i preparatów zielarskich,
  • Opiniowanie nowej żywności w zakresie zagrożenia dla zdrowia lub życia człowieka,
  • Wykonanie ekspertyz, konsultacji i doradztwa branżowego dla organów państwowych, samorządowych oraz podmiotów gospodarczych,
  • Badania nad roślinami i przetworami zielarskimi oraz roślinnymi produktami leczniczymi, dietetycznymi środkami spożywczymi i żywnością funkcjonalną.
  • Instytut prowadzi również prace nad zagospodarowaniem terenów skażonych przez przemysł pod uprawę roślin niekonsumpcyjnych, wykorzystaniem produktów ubocznych powstałych podczas przetwórstwa surowców włókienniczych oraz nad nowoczesnymi kompozytami opartymi na surowcach włókienniczych, zajmuje się również konfekcją z włókien naturalnych i mieszanek.
Instytut realizuje także prace, które dotyczą nanotechnologii (nanowłókna z surowców naturalnych), a także wykorzystania nanomodyfikatorów do specjalnych ogniouodparniających układów pęczniejących. Instytut opracował i opatentował środki i systemy ogniochronne do drewna i tkanin z włókien naturalnych o nazwie Fobos oraz nowoczesny lakier pęczniejący do drewna Expander FR. W Instytucie opracowano także płytowy kompozyt ogniozaporowy odporny na długotrwałe działanie temperatur do 1200oC przeznaczony do wypełnień stalowych drzwi przeciwpożarowych.
IWNIRZ podjął prace zmierzające do określenia wpływów fizjologicznego oddziaływania włókien, tkanin i wyrobów włókienniczych na fizjologię człowieka.




                                                   

Zapach mocny i wyrazisty, codziennie rano łykam łyżeczkę oleju dzięki czemu funduję organizmowi optymalną dawkę kwasów omega-3. Taki rodzaj aplikacji jest także zbawienny dla żołądka,jak ręką odjął zniknęły problemy z niestrawnością i częstymi bólami.


Z powodzeniem można stosować go do kasz, ziemniaków, pieczywa, sera, ryb (zwłaszcza śledzi), mięs, jarzynowych 
sałatek i surówek, a w szczególności czosnku, cebuli i sosów Winegret i dressingów. 


Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego zawartego w nasionach lnu Błonnik składnikach kaszki występuje
zarówno w postaci nierozpuszczalnej, jak i rozpuszczalnej.Postać rozpuszczalna lnianego i owsianego błonnika 
podczas przygotowywania posiłków łatwo pęcznieje pod wpływem płynów i tworzy delikatny żel


Możemy len zalać gorącym mlekiem, mlekiem sojowym, czy też dodać go do koktajlu owocowego.Całkiem fajnym rozwiązaniem jest zakupienie gotowego lnu mielonego z kawałkami owoców i cukrem.Wtedy nie musimy się męczyć wymyślając kolejne kombinacje Wystarczy zalać go wrzątkiem i gotowe



Oprócz wspomagania włosów, skóry i paznokci:
jest najlepszym lekarstwem na ból gardła jest dobrym źródłem lecytyny zmniejsza uczucie głodu obniża poziom cholesterolu we krwi poprawia nastrój pomaga osobom z problemami żołądkowymi Wymieniłam niewiele z leczniczych właściwości siemienia lnianego, bo jest ich naprawdę sporo. Nie odchodząc już od tematu, kurację polegającą na spożyciu codziennie 1 kubka kiesielu z siemienia lnianego 



 Muslii jest lekkie, po zjedzeniu zaspokaja głód 
Skład: płatki owsiane błyskawiczne 50%, siemię lniane prażaone 12,5%, ananas suszony 12,5%, żurawina suszona 12,5%, jabłko suszone w kostce 6,25% płatki migdałowe 6,25%.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz