poniedziałek

Miód i jego właściwości






Na rynku mamy wiele gatunków miodów. Jaki odpowiedni wybrać dla siebie? Jakie właściwości mają poszczególne miody. Zacznijmy może od najbardziej popularnego i cenionego wśród wielu osób miodu:

Miód lipowy


Pozyskiwany jest z kwiatów lipy. Lipa kwitnie na przełomie czerwca, a lipca. W skład miodu lipowego wchodzą: olejki eteryczne, glikozydy, flawonoidy, garbniki, saponiny, beta-karoten, witaminy z grupy B i witaminę C.Pamiętać trzeba o tym, że swoje właściwości miód traci już w temperaturze 45 stopni.




Miód ten można stosować na co dzień jak i w trakcie przeziębienia, dzięki czemu pomoże nam szybkiego powrotu do zdrowia. 

Miód spadziowy


Jest bardzo cenny ze względu na właściwości. posiada on działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne, dlatego też dobrze wpływa na przeziębienia i poważniejsze choroby, takie jak np. zapalenie płuc. 




Wzbogacanie posiłków, czy napojów miodem podnosi naszą odporność i działa dobroczynnie na serce. Jak każdy rodzaj miodu, ma działanie odtruwające

Miód wielokwiatowy


Jest naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości, od przeziębień, a nawet na trudno gojące się rany. Posiada wiele cennych składników jakimi są: witaminy z grupy B, A, kwas foliowy, biotyna, krzem, potas, magnes, wapń, fosfor,żelazo, chlor. 




Działania nie tylko na przeziębienia, ale regularne stosowanie ma działania : 

  • zapobiegające chorobom woreczka żółciowego i żołądka,
  • wspomagające przemianę materii,
  • uspokajająco, wspomagające walkę z nerwicą
  • przeciwdziała próchnicy zębów

Miód wielokwiatowy kremowy


Dzięki kremowaniu miód uzyskuje kremową konsystencję i łatwo wyjmuje się go z naczynia i rozprowadza. Miód kremowy ma te same właściwości co zwykły. Z tego względu gdyż nic się z niego nie zabiera, ani nie dodaje w trakcie całego procesu.



Technika zamiany miodu płynnego na kremowy polega na mechanicznym mieszaniu świeżo pozyskanej patoki, aż do momentu krystalizacji. Dzięki temu miód ten nie krystalizuje na twardo


Jak widzimy warto spożywać miód w każdej postaci, ponieważ zawiera on wiele właściwości leczniczych. Po prostu jest naturalnych lekiem na wszelkie dolegliwości. Jeśli mamy wybrać cukier, miód, czy słodzik. Wybierzmy miód bo jest dużo zdrowszy, cenniejszy oraz smaczniejszy od wszelkich produktów słodzących.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz